joi, 27 august 2015

Cum poti face focul cu o baterie si guma de mestecat VIDEO

Metoda e cat se poate de simpla si functioneaza de fiecare data
S-ar putea intampla uneori sa ai nevoie sa aprinzi un foc. Degeaba te-ai uitat la “Survivor” sau la aventurile lui Bear Grylls, pentru ca nu are rost sa te chinui cu bete si pietre, ca-n epoca de piatra. Tehnologia iti paote veni in ajutor cu un truc pe cat de simplu, pe atat de eficient.
Iti trebuie doar o baterie si o guma de mestecat. Bine, nu lama de guma, ci folia acesteia. E vorba de fizica pura, rezistente si ceva ohmi, dar nu are rost sa-ti bati capul cu denumiri greu de tinut mine. Tot ce trebuie sa faci e sa tai folia, care are si o parte din aluminiu, sa o lasi mai lata la capete si mai ingusta la mijloc. Conecteaza folia taiata la baterie si vei vedea instantaneu cum ia foc.
ATENTIE! Nu face asta in casa si nu incerca asa ceva in locuri sau situatii unde e interzis jocul cu focul!

Un clasic modern pentru reportaje – noul Canon EF 35mm f/1.4L II USM

Vezi comunicatul oficial
Canon prezinta astazi EF 35mm f/1.4L II USM, un nou obiectiv superangular din seria L, creat pentru fotografii profesionisti care doresc sa-si surprinda lumea dintr-o perspectiva naturala. Succesorul legendarului EF 35mm f/1.4L USM, noul obiectiv este primul din lume care beneficiaza de noul sistem optic Canon Blue Spectrum Refractive (sistem optic BR) – care asigura o calitate senzationala a imaginii intr-o varietate de scene – de la sport si stiri la nunti.
Obiectivul EF 35mm f/1.4L II USM a fost construit plecand de la cerintele comunitatii Canon de fotografi profesionisti, si include o serie de tehnologii optice avansate, cu scopul de a furniza calitatea uimitoare a imaginii pe care profesionistii se asteapta sa o primeasca de la un obiectiv din seria L de la Canon. Acest obiectiv este primul care include sistemul optic BR, o tehnologie noua si inovatoare de la Canon, ce contine un material optic organic, construit la nivel molecular pentru a ajuta la reducerea semnificativa a aberatiilor cromatice si la producerea unor imagini mai clare – datorita abilitatii sale de a refracta lumina albastra. Sistemul optic BR este integrat intr-un element optic cu mai multe componente al obiectivului. Acesta, impreuna cu tratamentele optice performante de la Canon, inclusiv un tratament tip Subwavelength Structure Coating, ajuta obiectivul EF 35mm f/1.4L II USM sa livreze rezultate cu un contrast imbunatatit si tot odata sa minimizeze efectele de flare si ghosting.
Imagini naturale, in stil reportaj, pentru fotografii profesionisti
Perfect pentru a oferi imaginilor suprinse senzatia de documentar, cu ajutorul distantei sale focale fixe grandangulare de 35 mm, obiectivul EF 35mm f/1.4L II USM este cea mai buna alegere atat pentru fotojurnalisti cat si pentru fotografii de nunti si de evenimente sportive. Datorita campului sau vizual grandangular, fotografii pot surprinde subiectii in habitatul lor natural si in contextul deplin al mediului inconjurator, totul fara distorsiuni. Pentru a compune portrete remarcabile si fotografii cu bokeh placut, diafragma rapida f/1.4 cu noua lamele poate fi utilizata pentru a controla adancimea campului vizual, precum si pentru a permite continuarea fotografierii dupa ce nivelul luminii incepe sa scada.
Pentru un raspuns rapid la o scena in plina desfasurare, obiectivul EF 35mm f/1.4L II USM foloseste un motor ultrasonic de tip inel pentru ajustarea foarte rapida si silentioasa a autofocusului. Un inel de focalizare manuala va permite sa faceti ajustari fine, in timp real, atat pentru fotografiere cat si pentru filmare.
Design-ul si constructia varfului de gama din seria L
Gandit pentru a rezista unor medii de lucru dificile si unei utilizari prelungite, obiectivul EF 35mm f/1.4L II USM se poate lauda cu design-ul consacrat si ADN-ul de constructie asociate obiectivelor varf de gama din seria L de la Canon. O protectie avansata impotriva intemperiilor si peliculele de fluor ajuta la protejarea obiectivului in conditii meteo potrivnice, iar corpul robust ii asigura durabilitatea.
Beneficiile-cheie ale obiectivului EF 35mm f/1.4L II USM:
· Un camp vizual grandangular, cu o perspectiva naturala
· Performanta superba in conditii de luminozitate scazuta si control precis al adancimii campului vizual
· Stabileste noi standarde ale calitatii imaginii
· Focalizare rapida si discreta
· Puteti continua fotografierea chiar si in conditii potrivnice

Singurul bar din lume in care te imbeti fara sa bei! Iata cum e posibil

Un bar din Londra, Alcoholic Architecture, are o metoda ingenioasa pentru a-i ameti pe clientii sai.
Cand oamenii se duc la bar, in mod normal isi cumpara pahare cu bautura. In acest bar din Londra, Alcoholic Architecture, lucrurile stau insa altfel: clientii nu trebuie sa-si comande nimic, dar tot vor pleca acasa ametiti.
Managerii barului au dat dovada de creativitate si pulverizeaza in aer o cantitate mare de vapori de alcool. Cei dornici de distractie se imbata prin simplu fapt ca trag aer in piept.
Ideea de a te imbata doar respirand este inovatoare. Daca ai dubii legate de functionarea ei, gandeste-te doar la fumatul pasiv si la efectele pe care le are asupra organismului uman.
Iata care e atmosfera in barul londonez Alcoholic Architecture:

OFICIAL! Facebook a anuntat rivalul pentru Siri, cu un mare avantaj fata de acesta! Ce vei putea face

Cea mai mare retea de socializare a dezvaluit asistentul personal de pe Messenger ce are un avantaj major fata de rival, Siri.
Facebook a anuntat oficial miercuri propriul asistent personal, un rival pentru Siri al celor de la Apple si Cortana a Microsoft-ului - exista insa o diferenta majora fata de acestea.
"M", asa cum este numit asistentul, nu se bazeaza numai pe software-ul de inteligenta artificiala care raspunde la comenzi. El este controlat de oameni! Facebook a angajat multe persoane ca "M trainers", care sunt de fapt reprezentati pentru serviciu clienti care raspund la intrebarile si cererile din M. Mai exact, M va putea sa raspunda folosind software-ul la intrebari simple precum "cat fac 7 inmultit cu 12?", in timp ce oamenii vor raspunde la cererile mai complicate. Apple, Google si Microfoft sunt in competitie directa pentru a dezvolta asistent personal pentru mobil.
David Marcus, seful Facebook Messenger, a anuntat M pe pagina sa de Facebook. "Are in spate inteligenta artificiala antrenata si supervizata de oameni" a spus Marcus."Spre deosebire de alte servicii ce au AI la baza, M poate completa sarcini pentru tine. Poti cumpara lucruri, trimite cadouri persoanelor iubite, face rezervari la restaurante, poti aranja detaliile unei calatorii, programari si multe altele".
M este localizat in aplicatia Facebook Messenger, nu pe site-ul principal. Software-ul este testat in acest moment in San Francisco, insa va ajunge usor la cei peste 1 miliard de utilizatori de Facebook. Compania a spus ca spera ca software-ul sa poata "invata" anumite sabloane ale oamenilor pentru a raspunde automat la cererile mai complicate.

WhatsApp vine cu functii noi pentru Android! Ce poate face acum aplicatia

Cel mai nou update aduce feature-uri care au fost pana acum in versiune beta.
Aplicatia WhatsApp pentru Android a devenit acum mai buna! Are noi emoticonuri, dar si noi feature-uri. O poti descarca din magazinul Play.
Unul dintre feature-uri iti permite sa pui in mode "mute" contactele, individual. Pana acum, puteai face asta doar in cazul grupurilor. De asemenea, poti marca "citit" / "necitit" mesajele.
Gasim si zambareti noi, cum ar fi cel care il infatiseaza pe Spock, sau cel care arata degetul in mijloc de la mana. De asemenea, poti alege intre diverse culori ale pielii zambaretilor tai. 
WhatsApp are si o optiune care iti permite sa reduci calitatea apelurilor vocale si implicit sa consumi mai putin trafic de date, scrie gsmarena.

Samsung schimba strategia! Astea sunt primele telefoane din noua serie On

Specificatiile au aparut pe internet si sunt zvonuri care spun ca lansarea nu se va lasa prea mult timp asteptata.
Samsung Galaxy Grand On si Galaxy Mega On sunt doua noi modele care se vor lansa pe piata in perioada urmatoare, potrivit informatiilor aparute online.
Galaxy Mega On sau SM-G600, ar urma sa aiba ecran de 5,5 inch la 720p, camera principala de 13 MP si secundara de 5, cip Snapdragon 410 cu procesor quad-core la 1,2GHz, 1,5GB de RAM, 8GB de spatiu si o baterie de 3000mAh.
Dimensiunile lui sunt destul de mari. Vorbim de 151,8 x 77,5 x 8,2 mm si de o greutate de 145g. Sistemul de operare va fi direct Android 5,1 Lollipop.
Celalalt model, Samsung Galaxy Grand On, va fi un pic mai mic. El va primi, potrivit informatiilor actuale, un ecran de 5 inch la 720p, camera principala de 8MP si secundara de 5MP, cip Exynos 3475 la 1,3GHz, 1 GB de RAM, 8 GB de spatiu si o baterie usor mai mica, de 2600mAh.
Sistemul de operare este tot Android 5.1 Lollipop, iar dimensiunile sunt 142 x 71,9 x 8.5 mm. Noul smartphone va cantari 140g, potrivit GsmArena.
Deocamdata nu se cunoaste pretul noilor telefoane.
Ele nu difera prea mult la capitolul specificatii de alte modele ale producatorului. Asadar, pentru a se justifica lansarea lor, ele trebuie sa aiba un artificiu. E posibil, insa, sa vina cu un design diferit sau, de ce nu, cu capabilitati din zona realitatii virtuale.

Utilizatorii de smartphone vor acces la retele Wi-Fi si LTE pentru apeluri de voce si video

Vezi comunicatul oficial
Noile tehnologii, precum dispozitivele purtabile, casele si automobilele inteligente si IoT (Internetul Lucrurilor) vor schimba in viitor modul in care utilizatorii de smartphone folosesc serviciile oferite de operatori si interactioneaza cu dispozitivele mobile, potrivit unui studiu realizat de Alcatel-Lucent (Euronext Paris si NYSE: ALU).
In prezent, utilizatorii de smartphone sunt tot mai interesati de posibilitatea de a realiza apeluri de voce şi video de foarte buna calitate prin Wi-Fi si LTE.
Abundenta de companii care ofera aplicatii pentru smartphone a dus la o o scadere a veniturilor rezultate din serviciile de voce si mesagerie. Pentru a contracara acest trend si pentru a permite companiilor de telefonie mobila sa isi creasca afacerile prin oferte inovative, Alcatel-Lucent, in colaborare cu Penn Schoen Berland (consultanta bazata pe cercetare), a realizat o analiza amanuntita pentru a identifica serviciile noi pe care utilizatorii de smartphone le doresc, precum si asteptarile acestora. Rezultatele au fost grupate intr-o serie de rapoarte cu titlul „5,504 utilizatori de smartphone nu au cum sa se insele – 7 oportunitati noi pentru serviciile de telefonie mobila”.
In cele sapte rapoarte, Alcatel-Lucent ofera informatii despre cresterea in viitor a cererii pentru servicii de voce, mesagerie si apeluri video si viitoarele inovatii in domeniul serviciilor de comunicatii care vizeaza utilizatorii, dispozitivele purtabile, casele si masinile inteligente. De asemenea rapoartele releva noi modalitati prin care companiile de telefonie mobila pot interactiona cu utilizatorii de smartphone. Rapoartele cuprind si recomandari clare, adaptate fiecarui segment demografic pe care furnizorii de servicii de telefonie mobila le pot folosi pentru a a-si creste veniturile prin oferte diferentiate, adaptate unor categorii diverse de utilizatori.
Principalele concluzii ale studiului:
· Peste 30% dintre americani se aşteapta sa realizeze apeluri de voce mai multe sau de durata mai mare, utilizand protocolul de comunicaţii VoLTE;
· Aproximativ jumatate dintre respondentii din SUA şi UK si 80% dintre cei din Brazilia estimeaza ca vor realiza mai multe apeluri video in urmatorii 5 ani;
· Peste 60% dintre utilizatorii de smartphone din Brazilia, SUA şi UK s-au aratat interesati de interactiuni cu companiile cu ajutorul apelurilor video;
· intre 78% si 97% dintre respondenti au declarat ca ar prefera apelurile prin Wi-Fi daca acestea ar fi oferite de operatori. Aceasta preferinta e motivata de existenta zonelor cu acoperire slaba in Brazilia, Marea Britanie si SUA si de numarul limitat de minute din planul tarifar in Japonia;
· Peste 60% dintre utilizatorii de smartphone din Japonia, Marea Britanie si SUA s-au aratat dispusi sa plateasca pentru servicii de comunicatii initiate de terminale conectate la IoT, acest procent fiind si mai mare in Brazilia.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 5.500 de utilizatori de smartphone, in Brazilia, Japonia, Marea Britanie si SUA.
Josh Aroner, Vice Preşedinte, IP Platforms Marketing, Alcatel-Lucent: „Utilizatorii de smartphone stiu exact ce aplicatii si servicii isi doresc, iar acest studiu ii ajuta pe operatori sa inteleaga nevoile lor si sa se diferentieze, prin serviciile oferite, de alti jucatori de top, identificand adevarate oportunitati de afaceri. Suntem dornici sa colaboram cu clientii nostrii si sa le oferim informatii in baza carora pot actiona, direct de la consumatorul primar, folosindu-ne de experienta noastra in domeniul retelelor IP si de banda ultralarga. Mai mult decat atat, putem oferi sprijin in descoperirea unor noi oportunitati de a oferi servicii de comunicatii mobile, folosindu-ne de portofoliul vast de care dispunem – inclusiv Rapport™ cloud communications software, care simplifica distributia de servicii, incurajand astfel inovatia.”
Accesarea raportului:
Alcatel-Lucent face publice studiul si concluziile lui, in sapte rapoarte care vor aparea la intervale de doua saptamani pana la sfarsitul lunii octombrie 2015. Acestea vor putea fi accesate pe o platforma dedicata la acest link:
· „I See You” – De la voce la video; va fi publicat pe 4 August.
· „Set The Bar High” privind apelurile Wi-Fi; va fi publicat pe 18 August.
· „There’s An App For That!” – apelare voce si mesagerie; va fi publicat pe 1 Septembrie.
· „Revenue Ahead” – Idei pentru a inova serviciile oferite; va fi publicat pe 15 Septembrie.
· „Disposable Me” in era intimitatii; va fi publicat pe 29 Septembrie.
· „Kick it up a Notch” privind interactiunile furnizor-client; va fi publicat pe 13 Octombrie.
· „Call me - maybe” – Internetul Lucrurilor; va fi publicat pe 27 Octombrie...

9 tablete ieftine cu Windows 10 care apartin unor branduri europene

Brandurile low-cost ale Europei si-au imbunatatit mult produsele in ultimii ani, iar acum au luat repede startul lansarii tabletelor cu Windows 10.
Nou sistem de operare de la Microsoft a debutat in forta, cu un numar record de downloaduri. La o luna de la lansare, el ruleaza deja pe 75 de milioane de dispozitive. 
Compania le-a promis actionarilor ca versiunea 10 a Windows va ajunge la 1 miliard de utilizatori in primii 3 ani de la lansare.
Printre primele gata sa ofere tablete cu Windows 10 sunt brandurile mici din estul si centrul Europei. Iata selectia celor mai interesante modele vandute de brandurile din regiune.

Sony pregateste telefonul cu cel mai bun ecran din lume! Este primul smartphone care face asta! Are si camera de 23MP

Cei de la Sony vor lansa saptamana viitoare primul telefon cu ecran 4K din lume.
Cand vine vorba despre telefoanele ce urmeaza sa fie lansate, informatiile aparute nu se confirma mereu. Rar se intampla ca o companie sa fie insa chiar sursa informatiilor 'scapate' in presa cu o saptamana inainte de lansare!
Asta s-a intamplat insa cu Sony inainte de conferinta de presa programata pe 2 septembrie la Berlin in cadrul IFA. Pagina de Facebook Sony Georgia a publicat detalii despre 3 telefoane pe care compania le va lansa, printre acestea urmand sa fie si primul smartphone din lume cu display 4K.
Cei de la Sony Georgia spun ca va fi lansat Xperia Z5 Compact cu un display de 4.6 inch HD, Xperia Z5 cu display de 5 inch Full HD si Xperia Z5 Premium cu display de 5.5 inch 4k (Ultra High Definition) cu o rezolutie de 3840 x 2160, avand o densitate a pixelilor per inch de peste 800! Avand in vedere ca cea mai mare rezolutie pe un smartphone in acest moment este de aproximativ 550, Xperia Z5 Premium va oferi un 'salt' important in ceea ce priveste calitatea ecranului.
Nu este clar ce procesoare vor avea, recentul lansat Xperia Z3+ fiind critica pentru ca se incalzea foarte puternic. Toate cele 3 variante vor veni cu senzori de amprenta, fiind insa neclar unde vor fi pozitionati pe telefon. Postul Sony Georgia mai dezvaluie ca cele 3 device-uri vor veni cu camere de 23MP. Va exista si un sistem mai rapid de autofocus, promitandu-se focalizare pe subiect in mai putin de 0.1 secunde.

Doua companii gigantice din SUA i-au dat 100 de milioane de dolari unui roman. Printre clientii lui se afla si NASA

Adrian Ionel este roman dar locuieste acum in San Francisco.
Gigantul financiar Goldman Sachs se alatura rundei de finantare de 100 de milioane de dolari condusa de Intel Capital destinata startupului Mirantis, al carui CEO este romanul stabilit in SUA Adrian Ionel. Acelasi startup a primit si anul trecut 100 de milioane de dolari, scrie celebra publicatie Fortune.com. Printre clientii romanului se numara Huawei, Samsung, NASA si, evident, Intel.
Mirantis a inceput ca un integrator de sisteme care a luat cele mai bune module OpenStack de la mai multi vendori pentru a construi servicii de cloud pentru clienti. Recent si-a lansat si propria versiune OpenStack.
Intel si Mirantis au spus ca vor lucra impreuna pentru a aduce in forma optima feature-urile in OpenStack, un set de tehnologii construite pentru crearea de cloud-uri publice sau private, scrie Fortune.
Jason Waxman, vicepresedinte al grupului cloud de la Intel, a declarat pentru publicatie ca este un interes considerabil pentru OpenStack. A spus, totusi, ca exista un anumit nivel de frustrare atunci cand vine vorba de integrare si de scalabilitate.
Adrian Ionel s-a nascut in Romania si se ocupa de stabilirea viziunii si strategiei companiei, in calitate de CEO. El a cofondat si eOnline, acum parte din Xerox, a fost vicepresedinte si director general EMEA la Qualys, si Venture Partner la Trident Capital. Are un masterat la Universitatea din Erlagen - Nurnberg, iar la inceputul carierei sale a lucrat pe R&D si management de produs.
Adrian Ionel a locuit in Marea Britanie, Germania si Japonia, insa de 20 de ani se afla in orasul american San Francisco.

sâmbătă, 22 august 2015

McDonald's Romania extinde lantul de cafenele McCafe. Daniel Boaje: Planuim sa marim reteaua in mai multe orase din tara si in Bucuresti

McDonald's Romania extinde lantul McCafe, pentru a ajunge la 19 cafenele la nivel national, in toamna acestui an.

Cafenelele deshise vizeaza clientii McDonald's din Buzau, Pitesti, Craiova si Bucuresti. 
Restaurantul din Buzau gazduieste incepand de vineri o cafenea McCafe, pentru deschiderea careia compania a investit peste 370.000 lei.
La inceputul lunii, McDonald's a deschis si in restaurantul din Titan o cafenea McCafe, investind peste 350.000 lei.
Compania a planificat sa deschida inca o cafenea in restaurantul din zona Pacii din Bucuresti si doua in afara Bucurestiului, in restaurantul Pitesti Gara si in cel din Craiova. 
"Consideram ca atentia la detalii si inovatia in materie de produse, echipamente si experiente unice oferite in fiecare zi celor ce ne trec pragul reprezinta criterii importante pentru care romanii aleg McDonald's la una dintre mesele principale sau pentru o cafea si un desert. Ne dorim sa ne surprindem clientii si de aceea gandim mereu modalitati prin care sa le imbunatatim experienta in restaurante. Credem mult in conceptul cafenelelor McCafe, in raspunsul pozitiv pe care l-am primit pana in prezent si in produsele special gandite in functie de dorintele clientilor nostri. Astfel, la aniversarea de 20 de ani a McDonald's in Romania, ne mandrim cu cele 19 cafenele pe care le vom avea deschise pana la finalul anului si planuim sa extindem aceasta retea in mai multe orase din tara, dar si in Bucuresti", a declarat Daniel Boaje, director general McDonald's Romania. 
Compania este lider al pietei locale, cu 67 de restaurante in 21 de orase si 150.000 de clienti care ii trec pragul zilnic. McDonald's are peste 4.000 de angajati si a investit peste 700 de milioane de lei in Romania.

luni, 17 august 2015

Ce surpriza de la Samsung

 Specificatii excelente, dar probabil destinat doar pietelor asiatice

Galaxy Note 5 si S6 Edge+ nu sunt singurele noutati de la Samsung! Daca in urma cu cateva zile va prezentam pe Yoda.ro cum isi imagineaza un designer iPhone cu clapeta, ei bine, rivalii de la Samsung chiar lanseaza un astfel de smartphone!

Cu nume de cod Samsung SM-G9198, terminalul este confirmat oficial dupa ce a obtinut aprobarile autoritatii de telecomunicatii din China. Designul include doua display-uri Super AMOLED de 3,9 inci, cu o rezolutie de 1280 x 768 pixeli si protejate cu Gorilla Glass 4, prezenta si la Note 5 sau Galaxy S6. Telefonul va avea un procesor Snapdragon 808, 2 Gb memorie RAM, doua camere foto (16 Mp cea de pe spate, cu F/1,9, respectiv 5 Mp cea frontala), spatiu de stocare de 16 Gb plus slot de card MicroSD. Bateria este de 2020 mAh, iar Samsung sustine ca rezista 189 de ore in standby! Telefonul beneficiaza de ultima versiune de Android, 5.1.1 Lollipop.

Telefoanele cu clapeta sunt destul de frecvente in Asia, in special LG si Samsung lansand mai multe astfel de modele in Coreea si China in special. Noul Samsung iese insa in evidenta prin specificatiile excelente. Din pacate, cel mai probabil nici acest Samsung nu va ajunge pe alte piete in afara celor asiatice.

miercuri, 12 august 2015

Un nou medicament şterge memoria pentru a vindeca dependenţa de substanţe

Dependenţa de metamfetamină este unul dintre cele mai dificile vicii de învins, în special deoarece amintirile legate de starea de euforie creată de acestă substanţă sunt foarte puternice.
Cercetătorii de la Universitatea din Florida au dezvoltat un medicament capabil să ”şteargă” aceste amintiri. Acesta a fost testat pe şoareci.
Mecanismul din spatele medicamentului care şterge amintirile se bazează pe cercetări anterioare cu privire la formarea memoriei. Se pare că procesul prin care creierul formează amintirile atunci când cineva consumă metamfetamină este anormal.
Cercetătorii au reuşit să exploateze această diferenţă astfel încât medicamentul să ţintească doar amintirile induse de substanţele psihostimulante.
Amintirile obişnuite cu ar fi prima zi de şcoală sau o vacanţă sunt stocate în creierul uman sub forma unor conexiuni de neuroni susţinute de proteina actină. Actina stabilizează rapid amintirea care este stocată în creier.
În cazul amintirilor formate de amfetamine, acina nu este niciodată stabilizată. Cercetătorii au profitat de acest lucru şi au creat un medicament care acţionează la nivelul actinei, prevenind-o să acţioneze pentru stabilizarea acestor amintiri.
În cazul experimentului pe şoarece, oamenii de ştiinţă au reuşit să demonstreze că medicamentul este un succes şi acţionează doar asupra acestor amintiri.

marți, 11 august 2015

Prima dată când omul a văzut Pământul din spațiu

În anul 1959, americanii lansau satelitul Explorer 6, cel care avea să furnizeze prima poză cu Pământul văzut din spațiu.
Programul Explorer fusese pornit deja de către armată atunci când NASA a luat ființă, în anul 1958. În urma acestui eveniment, noua organizație a preluat proiectul și s-a ocupat de toate testele ulterioare. Până atunci, nu mai fuseseră decât cinci misiuni ”Explorer”, deși numărul total al sateliților lansați în cadrul programului a fost, probabil, mai mare. Acest lucru se datorează faptului că o misiune nu primea denumirea ”Explorer” decât dacă se dovedea a fi de succes.

Explorer 6, primul succes al NASA

La un an după ce a fost creată, NASA a avut parte de primul succes important din cadrul programului odată cu lansarea satelitului Explorer 6. Micul dispozitivul nu cântărea decât 64,6 kilograme, iar cu cele patru panouri solare necesare pentru a avea suficientă energie, acesta avea un design mai puțin comun printre vehiculele spațiale ale acelor vremuri. Odată intrat în spațiu, Explorer 6 urma să studieze diversele efecte ale radiațiilor cosmice, problemele cu propagarea undelor radio în atmosfera superioară, geomagnetismul și micrometeoriții.
Alături de toate instrumentele necesare pentru a îndeplini aceste obiective, Explorer 6 era dotat cu ceva care nu mai fusese montat pe un vehicul spațial până la acel moment: o cameră foto, care, după cum probabil v-ați dat seama, a realizat prima imagine cu planeta noastră văzută din spațiu. Acesta a fost lansat la ora 14:23 de către Jet Propulsion Laboratories, grup care făcea parte din NASA. În mod interesant, racheta care a fost folosită pentru a transporta satelitul în spațiu nu fusese construită pentru special pentru acest lucru.
Explorer 6
Aceasta făcea parte din programul Thor al armatei și fusese folosită în cadrul experimentelor care aveau ca scop dezvoltarea unor rachete balistice intercontinentale. Lansarea oficială a avut loc la Cape Canaveral la ora 14:23, iar Explorer 6 conținea o serie de elemente care nu fuseseră supuse unui număr mare de teste. Acest lucru aproape a cauzat un eșec al întregii misiuni, atunci când numai 3 din cele patru panouri solare au intrat în poziția corectă.
Camera de pe Explorer 6 a fost creația lui Kay Baker, unul dintre cercetătorii de top care au făcut parte din programul Explorer 6. După cum menționează unele surse, camera acestuia nu ar fi fost, de fapt, responsabilă pentru prima fotografie din spațiu. Aceasta ar fi fost, în schimb, realizată în 1946, atunci când americanii au lansat o rachetă V-2 cu ajutorul căreia au obținut prima fotografie din spațiu.
Explorer 6, însă, a realizat acest lucru din orbita joasă a Pământului, zona în care au avut loc aproape toate misiunile spațiale cu echipaj la bord. Singurele excepții, evident, au fost misiunile din cadrul programului Apollo, care au transportat primii oameni pe Lună.
În perioada respectivă, puteau fi transmise imaginii în continuu din spațiu doar printr-o conexiune radio, iar camera a fost modificată pentru o eficiență cât mai mare, atât din punct de vedere al imaginii, cât și al energiei consumate (nu trebuie să uităm că Explorer 6 a funcționat cu doar trei din cele patru panouri solare, beneficiind de doar 63% din energia pe care ar fi trebuit să o aibă la dispoziție). De asemenea, pentru a înregistra în spațiu imaginile la rezoluție joasă a norilor care acoperă Pământul, aparatul a fost creat pentru a face față în condiții de luminozitate slabă.
Odată ajuns în spațiu, satelitul a înregistrat aproximativ 2,8 rotații pe secundă. ”În timpul unei scanări (o rotație a vehiculului), un singur punct de scanare (element) pe Pământ putea fi văzut și transmis înapoi. În timpul următoarei rotații, un punct adiacent era scanat. Acest procedeu a fost repetat până când se obținea o linie de 64 de punct. Apoi procedeul a fost repetat pentru a se forma o linie adiacentă cu 64 de puncte și așa mai departe, până când un cadru era obținut”, scria Kay Baker pe site-ul oficial NASA.
prima imagine cu Pământul realizată de Explorer 6
În timpul misiunii a fost folosit un transmițător UHF pentru semnalul TV și două transmițătoare VHF pentru semnalul analog. În timp ce primul funcționa doar câteva ore în fiecare zi, celelalte două au fost utilizate în permanență, până în momentul în care unul dintre ele s-a defectat, în data de 11 septembrie. Ultima oară când NASA a luat legătura cu satelitul său a fost la 6 octombrie, aceea fiind ziua în care cele trei panouri solare nu au mai furnizat suficientă energie.
Șapte zile mai târziu, din vehicul spațial de mare importanță, Explorer 6 a fost transformat în țintă pentru racheta anti-satelit Bold Orion dezvoltată de armată. Acesta a fost primul test prin care americanii au demonstrat că este posibilă interceptarea unui satelit cu o rachetă în spațiu. Bold Orion a ajuns la 6,4 kilometri distanță de Explorer 6, iar misiunea a fost considerată un succes, deoarece în cazul în care s-ar fi folosit o armă nucleară, satelitul ar fi fost distrus. Explorer 6 a aterizat înapoi pe Pământ la 1 iunie 1961, după ce reușise să transmită, în total, date în format digital timp de 827 de ore și date în format analog timp de 23 de ore.